Babka kajmakowa z prażonymi migdałami
Tę babkę piekłam rok temu na Wielkanoc. Zapomniałam jednak dodać wtedy jej zdjęcia. Ostatnio odnalazłam je na dysku i pomyślałam, że opublikuję je teraz. Pamiętam, że babka ta była całkiem smaczna, o wyraźnym karmelowym smaku i pięknym zapachu. Nie za słodka, jak dla mnie jednak ciut za sucha. Z herbatą lub kawą smakowała jednak całkiem fajnie. Duży plus za smakowity karmelowy sos i chrupiące migdały.
Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka Pasja.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sos kajmakowy:
- 100 g masy krówkowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz dolać sok z cytryny. Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudzić i dodać do ubitej masy jajecznej. Na koniec wmieszać delikatnie obydwie mąki, przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. W trakcie pieczenia przygotować sos, mieszając masę krówkową z kremówką i ekstraktem. Gotowym sosem polać jeszcze ciepłą babkę. Całość obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego;)