Ciasto a la jajko sadzone :)

Szybkie, łatwe i smaczne ciasto, które swym wyglądem ma przypominać…jajko sadzone 🙂 I o dziwo, naprawdę tak jest 🙂 Efekt byłby jeszcze lepszy, gdyby zamiast kwadratów wycinać z ciasta kółka, a zamiast brzoskwiń, użyć moreli, które są mniejsze i może nieco bardziej pasowałyby jako imitacja żółtka. Nie czepiajmy się jednak szczegółów, bo ciasto i tak jest świetne 🙂
Przepis na nie znalazłam na blogu Just My Delicious. Zmieniłam trochę proporcje i dlatego moje ciasto jest nieco wyższe: biszkopt upiekłam z 4 jaj i zrobiłam go wg mojej receptury. Zwiększyłam też ilość masy i pominęłam pistacje. Ciasto jest lekkie, mało słodkie, ale wg mnie to akurat jest duży plus. Przepis podaję z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Składniki (blaszka 35×24 cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej

Krem:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 serka homogenizowanego (naturalnego)

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką przesianą mąkę. Masę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temp 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem:

Galaretki rozpuścić dokładnie w 1,2 l wrzątku (mieszać, by nie powstały grudki). Gdy ostygną, zmiksować je z serkami na jednolitą masę. Włożyć całość do lodówki na 15-30 minut. Gdy lekko stężeje, wylać ją na upieczony biszkopt. Na wierzch wyłożyć połówki odsączonych z zalewy brzoskwiń (przecięciem do dołu). Ciasto włożyć do lodówki,  najlepiej na całą noc, w celu całkowitego stężenia. Smacznego 🙂