Drożdżowe zajączki wielkanocne
raz, dwa, trzy,
pasły się zające,
raz, dwa, trzy..
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Składniki (16 niedużych zajączków):
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłego mleka
- 21 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 75 g miękkiego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- rodzynki
- migdały w słupkach
- żółtko
- ew. cukier puder do oprószenia bułeczek
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, rozpuścić w 250 ml ciepłego mleka (ciepłego, ale nie gorącego!). Dodać pozostałe składniki ciasta: przesianą mąkę, cukier, miękkie masło oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Umieścić je w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę (można włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części. Z każdego kawałka zrobić kulkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć. Każdą kulkę naciąć nożem prawie do połowy, tworząc w ten sposób uszy zajączka. Gotowe zajączki posmarować żółtkiem rozmąconym z 50 ml mleka. Z rodzynek oraz migdałów zrobić oczy, nos, brwi i zęby. Przykryć bułeczki ściereczką i zostawić je na 10-15 min, do ponownego wyrośnięcia. Po tym wstawić je piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-20 minut, do momentu, aż się zarumienią. Gotowe wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce. Przed podaniem można oprószyć zajączki cukrem pudrem. Smacznego 🙂