Przepyszna babka bananowa z orzechami

Przepyszna, ucierana babka, na którą przepis znalazłam na blogu I love bake. Miękka, aromatyczna – dzięki skórce pomarańczy i mocno wilgotna, dzięki dodatkowi bananów i orzechów, których część zmieliłam, a część posiekałam. Długo zachowuje świeżość. Z pewnością zagości w tym roku na naszym świątecznym stole. Babkę robiłam z 1,5 porcji i piekłam ok. 1 h.  Polecam gorąco 🙂
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Składniki (robiłam z 1,5 porcji):

  • 1i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 mały banan, mocno dojrzały
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 50 g orzechów np. włoskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło utrzeć dokładnie razem z cukrem. Następnie dodawać, cały czas ucierając, po jednym jajku oraz  zmiksowanego na puree banana. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz solą. Mleko połączyć z wanilią. Do utartej masy dodawać naprzemiennie suche składniki oraz mleko z wanilią. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do  180 stopni przez ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂