Pyszne sosy do mięs: musztardowo-majonezowy z miodem oraz żurawinowo-chrzanowy
Dwa pyszne sosy, które z powodzeniem mogę zagościć na wielkanocnym stole. Nadają się jako dodatek do kiełbas, mięsa czy jaj na twardo. Przepis na nie znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie. Oba sosy są błyskawiczne w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepu. Moim faworytem jest ten z musztardą, majonezem i miodem – smaczny i oryginalny. Sos żurawinowy dużo bardziej ostry, ale on również smakuje całkiem dobrze 🙂 Polecam 🙂
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Sos musztardowo-majonezowy:
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka posiekanego koperku
- skórka starta z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sos chrzanowo-żurawinowy:
- 4 łyżki chrzanu
- 3 łyżki żurawiny ze słoika
- 15 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wymieszać starannie składniki obu sosów. Doprawić do smaku wg własnych preferencji. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂