Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem

W tym roku nie mogłam się zdecydować na to, jaki sernik upiec na święta, dlatego postanowiłam zrobić dwa mniejsze ciasta:  dzisiejszy – waniliowy z karmelizowanymi gruszkami oraz dodany już wcześniej sernik z ajerkoniakiem. Oba są kremowe i bardzo smaczne. Dzisiejszy sernik po raz pierwszy piekłam w kąpieli wodnej. Bałam się tej techniki, lecz jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Dzięki niej sernik zyskał na delikatności i wprost rozpływał się w ustach. Wyszedł równy, nie opadł, nie popękał. Masa twarogowa mało słodka, ale całość wieńczy słodka, kajmakowa masa i myślę, że to w zupełności wystarczy. Przysłowiową “kropką nad i” są pyszne, karmelizowane gruszki. Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Polecam 🙂

Jest to moja ostatnia już propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Spód:

  • 350g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane+2 łyżki kakao)
  • 120g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny

Karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 szczypty imbiru

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Spód:

Ciastka pokruszyć (ja posłużyłam się blenderem) i wymieszać z
roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek (ew. dodać kakao). Tak
przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy, uprzednio dokładnie zabezpieczonej folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Gruszki:

Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić na nie gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć. Odwrócić je i drugą stronę również obsypać cukrem i doprawić imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści, a gruszki zezłocą. Uważać by ich nie przypalić. Następnie wyjąć je na pergamin i wystudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową bardzo dokładnie zmiksować na gładko. Na koniec dodać karmelizowane gruszki i delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Tortownicę umieścić w większej blaszce, do której nalać gorącej wody (powinna sięgać do połowy tortownicy). Tutaj można zobaczyć, jak to powinno wyglądać. Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej ok. 50-55 minut. Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wierzch sernika posmarować masą kajmakową i obsypać startą czekoladą. Smacznego 🙂

Wszystkim zaglądającym na mojego bloga życzę spokojnych, pogodnych, radosnych i pełnych smakowitości Świąt Wielkanocnych 🙂