To jedno z tych eleganckich, przekładanych ciast, które wyjątkowo ładnie zawsze prezentują się na stole. Wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani zbytnio czasochłonne w wykonaniu. Myślę, że każdy z Was bez problemu sobie z nim poradzi. Przepis na niego znalazłam u
Dorotus. Czy polecam ten wypiek? W sumie nie wiem. Poczęstowałam nim kilka osób i żadna z nich nie okazała zachwytu. Ja również po degustacji mam dość mieszane uczucia. Jak dla mnie za dużo w nim się chyba dzieje: sezam, chałwa, wiórki kokosowe, dżem..wiele smaków, które połączone w jedno trochę przytłaczają. Takie mam odczucie. Całość jest słodka. Mały kawałek zaspokoi naszą ochotę na słodkości na cały dzień. Ciasto wyszło mi dość twarde, dlatego też do jego jedzenia radzę używać widelczyka, a nie łyżeczki. Przed krojeniem warto wyciągnąć je kilkanaście minut wcześniej z lodówki. Troszkę się na tym wypieku zawiodłam i chyba raczej nie będę do niego wracała, ale może komuś z Was spodoba się ten przepis 🙂
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Składniki (blaszka o wymiarach 25 x 35)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu (z czubem)
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
Masa kokosowa:
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
Masa chałwowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g chałwy (bez bakalii)
- 125 g miękkiego masła/margaryny
Dodatkowo:
- słoiczek (250 g) kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe, elastyczne ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować i umieścić w osobnych, takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Masa sezamowa:
Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem. Dodać sezam. Wymieszać. Całość smażyć razem przez kilka minut.
Masa kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa chałwowa:
Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać pokruszoną lub startą na tarce o drobnych oczkach chałwę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie poszczególnych warstw:
Jeden z blatów ciasta posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Drugi blat ciasta posmarować dżemem. Na nim równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Wystudzone ciasto z sezamem posmarować gotową masą chałwową. Na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego 🙂