Tarta twarogowa z warzywami (Montignac)
Święta, święta i po świętach..Po wielkanocnym obżarstwie czas na coś zdecydowanie lżejszego. Dziś zapraszam na całkiem smaczną i z pewnością zdrową tartę, idealną dla osób będących na diecie Montignaca. Jest to posiłek węglowodanowy. Przepis na niego znalazłam na forum Cin Cin.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g chudego, białego sera (do 1,5% tłuszczu)
- 1 łyżka oliwy
- 7 łyżek mleka (do 1,5% tłuszczu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej 1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
- 2 białka jaja
- 150 g jogurtu naturalnego (do 1,5% tłuszczu)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- dowolne, ulubione warzywa: u mnie cukinia, por i kawałek czerwonej papryki
Wykonanie:
Ciasto:
Twaróg utrzeć dokładnie z oliwą i mlekiem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Schłodzić je ok. pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Warzywa pokroić i poddusić na wodzie lub minimalnej ilości oliwy. Przyprawić ulubionymi ziołami. Ułożyć na podpieczonym spodzie.
Sos:
Białka lekko ubić widelcem, dodać resztę składników, wymieszać. Gotowym sosem zalać warzywa. Całość piec ok. 20-30 min w 180 stopniach. Smacznego 🙂