Tarta twarogowa z warzywami (Montignac)

Święta, święta i po świętach..Po wielkanocnym obżarstwie czas na coś zdecydowanie lżejszego. Dziś zapraszam na całkiem smaczną i z pewnością zdrową tartę, idealną dla osób będących na diecie Montignaca. Jest to posiłek węglowodanowy. Przepis na niego znalazłam na forum Cin Cin.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g chudego, białego sera (do 1,5% tłuszczu)
  • 1 łyżka oliwy 
  • 7 łyżek mleka (do 1,5% tłuszczu)
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 g mąki pszennej 1850 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Sos:

  • 2 białka jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego (do 1,5% tłuszczu)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • 2 ząbki czosnku 

Dodatkowo:

  • dowolne, ulubione warzywa: u mnie cukinia, por i kawałek czerwonej papryki

Wykonanie:

Ciasto:

Twaróg utrzeć dokładnie z oliwą i mlekiem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.  Zagnieść ciasto. Schłodzić je ok. pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano przez 15 min w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.

Warzywa pokroić i poddusić na wodzie lub minimalnej ilości oliwy. Przyprawić ulubionymi ziołami. Ułożyć na podpieczonym spodzie.

Sos:

Białka lekko ubić widelcem, dodać resztę składników, wymieszać. Gotowym sosem zalać warzywa. Całość piec ok. 20-30 min w 180 stopniach. Smacznego 🙂