Wiosenny krem z kalarepki, porów i gruszki

Dziś zapraszam na zupę, która z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Niebywale delikatna, naturalnie słodka i nietypowa w smaku idealnie wpasowuje się w menu ciepłych, wiosennych dni. Przepis znalazłam tutaj. Kalarepki już pojawiły się na straganach..może się skusicie? 🙂

Na moim blogu znajdziecie też inne bardzo smaczne przepisy z tym warzywem:
– pyszna duszona kalarepka z koperkiem
oberiba czyli śląska zupa z kalarepki
kalarepka faszerowana mięsem mielonym
zapiekanka z ziemniaków i kalarepki

Składniki:

  • 2 duże kalarepy
  • duży por (dałam dwa)
  • mała, słodka gruszka
  • litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 goździki
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • niebieski ser (pominęłam)
  • łyżka śmietany 30% (opcjonalnie)

Wykonanie:

Białą część pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle i oliwie. Dodać  pokrojone i obrane ze skórki gruszkę i kalarepki.  Zalać całość  wywarem (tyle, żeby przykryło warzywa). Dodać sól i goździki. Gotować całość ok. 20 minut (do miękkości kalarepki, ale uważamy,  żeby się nie rozgotowała). Gotową zupę zmiksować. Doprawić do smaku.  Można dodać łyżkę śmietany. Smacznego 🙂