Wiosenny krem z kalarepki, porów i gruszki
Dziś zapraszam na zupę, która z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Niebywale delikatna, naturalnie słodka i nietypowa w smaku idealnie wpasowuje się w menu ciepłych, wiosennych dni. Przepis znalazłam tutaj. Kalarepki już pojawiły się na straganach..może się skusicie? 🙂
Na moim blogu znajdziecie też inne bardzo smaczne przepisy z tym warzywem:
– pyszna duszona kalarepka z koperkiem
– oberiba czyli śląska zupa z kalarepki
– kalarepka faszerowana mięsem mielonym
– zapiekanka z ziemniaków i kalarepki
Składniki:
- 2 duże kalarepy
- duży por (dałam dwa)
- mała, słodka gruszka
- litr wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- 2 goździki
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
- niebieski ser (pominęłam)
- łyżka śmietany 30% (opcjonalnie)
Wykonanie:
Białą część pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle i oliwie. Dodać pokrojone i obrane ze skórki gruszkę i kalarepki. Zalać całość wywarem (tyle, żeby przykryło warzywa). Dodać sól i goździki. Gotować całość ok. 20 minut (do miękkości kalarepki, ale uważamy, żeby się nie rozgotowała). Gotową zupę zmiksować. Doprawić do smaku. Można dodać łyżkę śmietany. Smacznego 🙂