Pierwszy maja i pierwsze szparagi w tym roku

Pojawiły się już szparagi. W tym roku dużo wcześniej niż zwykle..pewnie jest to zasługa łagodnej zimy. Pierwsze w tym roku serwuję z szynką parmeńską. Klasyka. Bardzo smaczna, prosta i warta wypróbowania.

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • szynka parmeńska lub szwarcwaldzka

Wykonanie:

Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Obgotować je przez 5-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podgotowane szparagi owijać plasterkami szynki. Ja miałam bardzo cienkie szparagi i jednym plastrem owijałam trzy sztuki. Jeśli szparagi są grubsze, można każdy owinąć jednym plastrem szynki. Tak przygotowane warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aż szynka stanie się chrupiąca. Podawać na ciepło. Smacznego 🙂