Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Wspólne szpinakowe gotowanie czas zacząć 🙂 Na pierwszy ogień u mnie rolada, na którą przepis dostałam od mojej koleżanki. Zrobiłam ją po raz pierwszy na urodziny mojej córki, podałam ją z duszą na ramieniu i….byłam w szoku, bo goście nie dość, że ją jedli, to jeszcze chwalili. Największym komplementem było dla mnie to, że moja mama po spróbowaniu jej u mnie, poprosiła, żebym zrobiła DWIE takie rolady na jej świąteczny stół 🙂 Wersja z łososiem jak dla mnie jest dobra, ale wypróbowałam też wersję, gdzie zamiast ryby są suszone pomidory, i ona wg mnie jest o niebo smaczniejsza. Kwestia gustu podejrzewam 🙂

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • łyżka śmietany
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 300-400 g wędzonego łososia
  • 3 opakowania serka kremowego, każde po 150 g (u mnie jeden serek naturalny i dwa o smaku chrzanowym)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak podsmażyć na maśle, aż odparuje z niego większość wody. Dodać śmietanę, parmezan, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość powinna być naprawdę wyraźnie doprawiona. Gotową masę szpinakową przestudzić. Następnie dodać do niej żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Upieczony placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, położyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odwrócić. Gdy przestygnie, ostrożnie usunąć papier, na którym placek się piekł.

Serki połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę posmarować równomiernie przestygnięty placek szpinakowy. Na serku ułożyć plastry łososia, tak aby pokrywały całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!