Chlebek bananowy z nutellą

To ciasto powstało całkiem spontanicznie. Spodziewałam się wizyty koleżanki, za oknem padało i nie miałam jak wyjść do cukierni, po coś słodkiego do kawy. Na stole w kuchni ujrzałam banany, które domagały się szybkiego zjedzenia, w szafce stał napoczęty słoik z nutellą. Przypomniał mi się przepis, który widziałam kiedyś u Kasi. Długo się nie namyślając, wyszperałam jeszcze orzechy laskowe, które jakimś cudem znalazły się w szufladzie i zabrałam się za pieczenie. 15 minut później ciasto wylądowało w piekarniku, a ja mogłam po popołudniu poczęstować nim dawno nie widziana koleżankę. Chlebek wyszedł pyszny. Naprawdę. Aromatyczny, miękki, puszysty i wilgotny. Inne niż wszystkie bananowe chlebki, jakie do tej pory piekłam. Bardzo, bardzo dobry. Z całego serca go polecam 🙂

Składniki (keksówka 26×14 cm):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki Nutelli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

Miękkie banany zmiksować w blenderze razem ze śmietaną. Mąkę połączyć z posiekanymi orzechami, solą, sodą i cynamonem. Jajka ucierać z cukrem przez ok. 3-4 minuty. Do masy jajecznej dodać banany ze śmietaną, olej i Nutellę.  Miksować całość kolejne 2-3 minuty, a następnie dodawać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotowe, jednolite ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej keksówki. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka (jeśli góra się przypiecze wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut można przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Smacznego 🙂

Piknik majowy