Klopsy indycze zapiekane w warzywach
Składniki:
Klopsy:
- 500 g mielonego mięsa indyczego
- 1 kajzerka (namoczona uprzednio w mleku, odciśnięta)
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1 mała, drobno posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2/3 łyżeczki soli
- 2 spore szczypty pieprzu
Sos:
- 500 g pieczarek
- 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze: czerwona, żółta i zielona)
- 2 małe, cienkie marchewki
- 4 łyżki mrożonego groszku
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sos:
Papryki i cebulę pokroić w paseczki, pieczarki w ósemki, a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez kilka minut pokrojone warzywa. Posypać solą. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodać drobno posiekany czosnek i mrożony groszek. Dusić całość około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pomidory, kremówkę, pieprz i słodką paprykę. Gotować 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy całość zapiekać.
Klopsy:
Mięso połączyć z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić ręką. Z gotowej masy uformować klopsy (ja zwykle robię 8-10 klopsów) i ułożyć je na wierzchu sosu, lekko wciskając je w warzywa. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-45 minut (pierwsze 20-25 minut piec pod przykryciem, potem bez). Smacznego 🙂