Klopsy indycze zapiekane w warzywach

Odkąd znalazłam ten przepis u Kasi, robiłam to danie już kilkakrotnie. Same klopsy są bardzo smaczne, ale jak dla mnie najlepszy jest tu pyszny, warzywny sos. Całość świetnie się ze sobą komponuje i dobrze smakuje z ryżem lub kaszą. Danie szybko się przygotowuje, jest bardzo syte, a taka porcja starcza nam zawsze na dwa dni. Polecam 🙂

Składniki:

Klopsy:

  • 500 g mielonego mięsa indyczego
  • 1 kajzerka (namoczona uprzednio w mleku, odciśnięta)
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 mała, drobno posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 spore szczypty pieprzu

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze: czerwona, żółta i zielona)
  • 2 małe, cienkie marchewki
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku 
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sos:

Papryki i cebulę pokroić w paseczki, pieczarki w ósemki, a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez kilka minut pokrojone warzywa. Posypać solą. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodać drobno posiekany czosnek i mrożony groszek. Dusić całość około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pomidory, kremówkę, pieprz i słodką paprykę. Gotować 2-3 minuty. Zdjąć  z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy całość zapiekać.

Klopsy:

Mięso połączyć z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić ręką. Z gotowej masy uformować klopsy (ja zwykle robię 8-10 klopsów) i ułożyć je na wierzchu sosu, lekko wciskając je w warzywa.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez  około 40-45 minut (pierwsze 20-25 minut piec pod przykryciem, potem bez). Smacznego 🙂