Kokosowy krem z kaszy jaglanej z białą czekoladą i owocami

Smaczny i nietuzinkowy deser z kaszy jaglanej, która w naszym kraju zdobywa ostatnio coraz większą popularność. I dobrze. Zdrowe rzeczy trzeba promować 🙂 Przepis na ten krem znalazłam na blogu Planeta Smaku i jest to moja mała cegiełka w ramach akcji “Kasza jaglana na słodko”. Smakuje naprawdę dobrze, trochę jak znane wszystkim kokosowe pralinki. Wypróbujcie, może i Wam przypadnie do gustu? 😉

Składniki (na jedną porcję):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2/3 szkl. wody + 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (lub innego środka słodzącego: miód, stewia, ew. zwykły cukier))
  • 2 kostki białej czekolady, posiekanej (dałam 4 kostki)
  • 2 łyżki ulubionego dżemu, najlepiej kwaskowatego (u mnie zamiast dżemu truskawki i kiwi)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wypłukaną wrzucić do garnka z wrzątkiem i mlekiem. Gotować około 15-20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia całej wody, od czasu do czasu mieszając. Należy cały czas kontrolować ilość wody, uważając, by kasza się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewać jej co jakiś czas. Zdjąć z ognia, dosłodzić wg uznania. Dodać wiórki kokosowe i posiekaną białą czekoladę, wymieszać. Używając blendera, zmiksować na jednolity krem. W pucharku układać warstwowo krem i owoce. Wierzch można udekorować, tak jak u mnie, prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂