Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Fajny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Inspirowałam się tym przepisem, ale trochę pozmieniałam pod siebie. Farsz można dowolnie modyfikować: zamiast fety dać ricottę, dołożyć podsmażonego lub gotowanego kurczaka, suszone pomidory. Co kto lubi 🙂 U mnie wersja najprostsza z możliwych.

Składniki:

  • naleśniki (u mnie z tego przepisu)

Farsz:

  • duży pęczek świeżego szpinaku
  • feta (dałam pół kostki)
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia

Sos pomidorowy:

  • kartonik przecieru pomidorowego lub passaty
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100-150 g startego żółtego sera

Wykonanie:

Farsz:

Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i grubo pokroić. Poddusić przez
kilka minut na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Dodać śmietanę i kawałki fety. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą, gałką i pieprzem. Przestudzić.

Sos:

Wszystkie jego składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 10 minut. 

Naleśniki smarować farszem, zwijać w ruloniki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Całość zalać sosem pomidorowym. Z wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!