Pyszne ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

Wypieki z rabarbarem to wg mnie obowiązkowe pozycje w wiosennym menu. Dzisiejsza moja propozycja jest szybka w wykonaniu i niezwykle smaczna. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kornik w kuchni i z czystym sumieniem muszę stwierdzić, że jest to jedno z najlepszych ucieranych ciast, jakie miałam okazję kiedykolwiek jeść 🙂 Słodko-kwaśne, przez obecność rabarbaru oraz białej czekolady i obłędnie pachnące pomarańczami. Miękkie i cudownie wilgotne, dzięki syropowi z rabarbaru, soku z pomarańczy i cukru. Ten patent to strzał w dziesiątkę. Z pewnością nieraz go jeszcze wykorzystam, bo dzięki niemu ciasto naprawdę bardzo dużo zyskało. Gorąco polecam i przypominam moje inne przepisy na wypieki z  rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu:

kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
ciasto kokosowe z rabarbarem
kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
migdałowe ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto (tortownica 22 cm):

  • 150 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • kilka łodyg dojrzałego rabarbaru
  • 60 g  posiekanej białej czekolady (dałam całą tabliczkę)

Syrop:

  • 120 g świeżo wyciśniętego soku z  pomarańczy
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 100 g rabarbaru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Ciasto:

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku oraz startą skórkę z pomarańczy, cały czas ucierając. Następnie na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Na koniec wmieszać posiekaną białą czekoladę. Gotowe ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wg autorki: 30 min, u mnie jednak była to prawie godzina – na ostatnie 15 minut przykryłam je folią aluminiową, aby się zbyt nie spiekło).

Syrop:

Kiedy ciasto się piecze się, przygotować syrop. Sok z pomarańczy, wodę, cukier i rabarbar umieścić w garnuszku.  Gotować razem przez 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki, a syrop trochę zgęstnieje. Gotowy syrop przelać przez sitko.

Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuć po wierzchu patyczkiem, a następnie polać je  syropem. Syrop powinien wniknąć do środka placka. Wystudzić. Smacznego 🙂

Piknik majowy

Rabarbalove