Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Wspólne szpinakowe gotowanie czas zacząć 🙂 Na pierwszy ogień u mnie rolada, na którą przepis dostałam od mojej koleżanki. Zrobiłam ją po raz pierwszy na urodziny mojej córki, podałam ją z duszą na ramieniu i….byłam w szoku, bo goście nie dość, że ją jedli, to jeszcze chwalili. Największym komplementem było dla mnie to, że moja mama po spróbowaniu jej u mnie, poprosiła, żebym zrobiła DWIE takie rolady na jej świąteczny stół 🙂 Wersja z łososiem jak dla mnie jest dobra, ale wypróbowałam też wersję, gdzie zamiast ryby są suszone pomidory, i ona wg mnie jest o niebo smaczniejsza. Kwestia gustu podejrzewam 🙂
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- łyżka śmietany
- łyżka startego parmezanu
- łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 300-400 g wędzonego łososia
- 3 opakowania serka kremowego, każde po 150 g (u mnie jeden serek naturalny i dwa o smaku chrzanowym)
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak podsmażyć na maśle, aż odparuje z niego większość wody. Dodać śmietanę, parmezan, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość powinna być naprawdę wyraźnie doprawiona. Gotową masę szpinakową przestudzić. Następnie dodać do niej żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Upieczony placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, położyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odwrócić. Gdy przestygnie, ostrożnie usunąć papier, na którym placek się piekł.
Serki połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę posmarować równomiernie przestygnięty placek szpinakowy. Na serku ułożyć plastry łososia, tak aby pokrywały całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Smacznego 🙂