Tosty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Szybki i smaczny pomysł na wiosenne śniadanie. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1-2 garści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i pokroić w paski. Poddusić przez kilka minut na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem. Kromki chleba tostowego posmarować z jednej strony oliwą z suszonych pomidorów. Ułożyć je tak, aby strona z oliwą była na zewnątrz tostów. Do środka (na stronę bez oliwy) włożyć szpinak, plastry mozzarelli i pokrojone na kawałki suszone pomidory. Złożyć tosty. Tak przygotowane kromki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i przykryć je na kilka minut. Następnie tosty obrócić, ponownie przykryć i smażymy do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
Najlepiej na gorąco. Smacznego 🙂
Czas na szpinak!