Słoneczko ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 90 ml oliwy
- ok. 200 ml przegotowanej wody
- łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2 duże pęczki świeżego szpinaku
- 250 g ricotty
- kilka ząbków czosnku
- jajko + jajko do smarowania ciasta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka śmietany 12%
- 50 g startego parmezanu
- masło do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wodę, zagniatając ciasto. Całość dokładnie wyrobić. Elastyczne ciasto podzielić na dwie części. Przykryć je ściereczką na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie:
Świeży szpinak przebrać, wypłukać i pokroić. Poddusić przez 3-4
minuty na maśle. Dodać ricottę, śmietanę i parmezan. Doprawić do smaku czosnkiem,
solą, gałką i pieprzem. Lekko przestudzić, a następnie dodać jajko. Dokładnie wymieszać.
Oba kawałki ciasta rozwałkować na dwa równe okręgi. Na jednym z nich ułożyć farsz: na środku oraz dookoła, zostawiając z zewnątrz wolny ok. 2-cm margines.
Całość przykryć drugim płatem ciasta. Brzegi dokładnie skleić. Miejsce wewnątrz, gdzie znajduje się farsz, przykryć np. kubkiem. Boki wypełnione nadzieniem naciąć ostrym nożem, na kawałki szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek wywijać nadzieniem do góry (wywijać każdy kawałek w tą samą stronę). Tu można zobaczyć jak powinno to wszystko wyglądać. Gotowe słoneczko posmarować rozkłóconym jajkiem. Można dodatkowo posypać np. słonecznikiem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut (aż ciasto będzie złociste). Smacznego 🙂