Tosty francuskie z truskawkami, miętą i nutellą
Świetny pomysł na smaczne, słodkie, pachnące truskawkami i miętą śniadanie Francuzi wiedzą co dobre
Przepis na tak przygotowane tosty znalazłam na blogu Facet i kuchnia. Zrobiłam je w dwóch wersjach: w jednej z nich w środku były tylko truskawki z miętą, w drugiej: dodałam też nutellę. Obie wersja bardzo smaczne i udane.

Składniki:
- kilka kromek chleba (zwykłego, tostowego lub np. chałka)
- kilkanaście dużych i dojrzałych truskawek
- garść świeżych liści mięty
- 2 jajka
- szklanka mleka
- łyżeczka cukru pudru (to mój dodatek)
- gałka muszkatołowa
- nutella (to mój dodatek)
- do smażenia: nierafinowany olej kokosowy (u mnie masło)
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać do nich porwaną na kawałki miętę. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać z nich powstały sok. Można lekko dosłodzić, jeśli uznacie, że truskawki są zbyt kwaśne: moje były bardzo słodkie. Na jednej kromce chleba rozłożyć owoce. Przykryć drugą kromką. W wersji z nutellą, przed nałożeniem owoców, chleb posmarować czekoladowym kremem. Jajka rozbełtać razem z mlekiem, gałką i cukrem pudrem. Przygotowane kanapki maczać z obu stron dokładnie w jajecznej masie. Smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia z obu stron. Smacznego