Letni krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki (2-3 porcje):
- 6-7 pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 0,5-0,75 l bulionu
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Pomidory przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne i przekroić je na cztery części. Cebule obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skropić je obficie oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć z piekarnika. Jej zawartość lekko przestudzić. Z pomidorów oraz papryki ściągnąć skórki. Wszystkie upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać bulion, zagotować. Zmiksować na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolać dodatkową szklankę bulionu). Całość doprawić do smaku. Podawać np. z grzankami. Smacznego 🙂