Letni krem z pieczonych pomidorów i papryki

Szybka, niedroga, łatwa w wykonaniu i niezwykle aromatyczna zupa. Najlepsza właśnie teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze. Warto wypróbować. Świetnie smakuje z chrupiącą bagietką lub grzankami.

Składniki (2-3 porcje):

  • 6-7 pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 0,5-0,75 l bulionu
  • oliwa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Pomidory przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne i przekroić je na cztery części. Cebule obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skropić je obficie oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć z piekarnika. Jej zawartość lekko przestudzić.  Z pomidorów oraz papryki ściągnąć skórki. Wszystkie upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać bulion, zagotować.  Zmiksować na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolać dodatkową szklankę bulionu). Całość doprawić do smaku. Podawać np. z grzankami. Smacznego 🙂