Migdałowe muffinki z jagodami i truskawkami

Pełne owoców muffinki z pewnością będą świetnym deserem lub drugim śniadaniem. Wilgotne, pachnące migdałami. Naprawdę smaczne 🙂

Składniki (na ok. 8 muffinek):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • garść jagód
  • kilka truskawek
  • płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki: mąkę, zmielone migdały,  proszek do pieczenia, sodę i
cukier. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem i
olejem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Wymieszać całość
dokładnie łyżką. Dodać jagody i pokrojone w kawałki truskawki.  Gotową masą napełniać
foremki muffinkowe (do 3/4 wysokości). Posypać płatkami migdałowymi.  Piec  przez ok. 20-25 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂