Sałatka z rukolą, mozzarellą, malinami i kurczakiem w glazurze malinowo-miodowej
Składniki:
Mięso:
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki zmiksowanych malin
Dodatkowo:
- 2-3 garści rukoli
- kilka mini mozzarelli
- 3 łyżki płatków migdałowych
Sos:
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z saszetki z bazylią
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki zmiksowanych malin
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Zagotować. Ostudzić i zalać nią kurczaka. Odstawić na minimum 2 h. Po tym czasie marynatę zlać do kubeczka, a kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podczas pieczenia kilka razy smarować mięso pozostałą marynatą. Gotowego kurczaka wystudzić i pokroić na plasterki. Ułożyć na rukoli razem z mozzarellą i malinami. Posypać płatkami migdałowymi. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Gotowym polać sałatkę. Smacznego 🙂
Sałatka bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.