Sałatka z rukolą, mozzarellą, malinami i kurczakiem w glazurze malinowo-miodowej

Lubicie połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie tą sałatkę. Duet maliny-rukola chciałam wypróbować już dawno. Lato to najlepsza pora na takie eksperymenty. Do sałatki dodałam jeszcze mozzarellę, płatki migdałów oraz kurczaka pieczonego w glazurze malinowo-miodowej. Pomysł na niego znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Zamieniłam tylko powidła śliwkowe na maliny. Całość wieńczył przepyszny sos. Rewelacja 🙂

Składniki:

Mięso:

  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki zmiksowanych malin

Dodatkowo:

  • 2-3 garści rukoli
  • kilka mini mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sos:

  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z saszetki z bazylią
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki zmiksowanych malin
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Zagotować. Ostudzić i zalać nią kurczaka. Odstawić na minimum 2 h. Po tym czasie marynatę zlać do kubeczka, a kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podczas pieczenia kilka razy smarować mięso pozostałą marynatą. Gotowego kurczaka wystudzić i pokroić na plasterki. Ułożyć na rukoli razem z mozzarellą i malinami. Posypać płatkami migdałowymi. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Gotowym polać sałatkę. Smacznego 🙂

Sałatka bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.