Sernik z musem truskawkowym – bez pieczenia!
Eleganckie, smaczne, pachnące truskawkami ciasto. Idealne na taką pogodę jaka ma być przez cały weekend, bo nie trzeba dla niego uruchamiać piekarnika 🙂 Dolna warstwa to delikatny sernik, górna: rozpływający się w ustach mus z truskawek. Przepis od Dorotus. Zamieniłam tylko jogurt na kremówkę, ale jeśli ktoś chce lżejszą, odchudzoną wersję, niech pozostanie przy jogurcie 🙂
Składniki (tortownica 20 cm):
Spód:
- 120 g ciastek maślanych (u mnie herbatniki)
- 30 g roztopionego masła
Warstwa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g kremówki 30% (lub jogurtu greckiego)
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny
- 40 ml wody
Mus truskawkowy:
- 150 g kremówki 30% (lub jogurtu greckiego)
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
- 60 ml wody
Wykonanie:
Spód:
Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa:
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej twaróg, cukier puder i wanilię. Zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (2-3 h).
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć i odszypułkować, a następnie zmiksować je blenderem na puree, razem z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Ubijać do połączenia. Warstwę truskawkową wylać na stężałą masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂