Serowy torcik kawowy z malinami
Ciasto to robiłam już dość dawno, co widać po niezapominajkach na zdjęciu, ale dopiero teraz sobie o nim przypomniałam. Mamy sezon na maliny, więc jak najbardziej pasuje 🙂 Przepis na nie znalazłam u Kasi. Ciekawe i zaskakujące połączenie kawy z serem i malinami bardzo mi odpowiadało. Warstwa serowa dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo delikatna i kremowa. Część z malinami: przepyszna 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Poncz:
- 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)
Warstwa malinowa:
- 500 g mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe
- 350 ml wrzątku
Masa serowa:
- 650 g twarogu na sernik
- 250 ml kremówki
- 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 4 kopiate łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Polewa:
- 100 g czekolady
- 8 łyżek mleka
- 1 pełna łyżka masła
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubijać przez ok 7 minut z cukrem, do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec ubijania dodać olej. Następnie do
masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
kawą i kakao. Wymieszać całość dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie napończować.
Warstwa malinowa:
Galaretki malinowe rozpuścić w 350 ml wrzątku. Zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać i kiedy masa zacznie tężeć (będzie to bardzo szybko) przełożyć ją na biszkopt. Wyrównać.
Warstwa serowa:
Kawę oraz żelatynę zalać 100 ml wrzątku. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się i odstawić do przestygnięcia. Twaróg zmiksować krótko z cukrem pudrem. Zimną kremówką dokładnie ubić i dodać ją do sera. Wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną kawę z żelatyną. Miksować dokładnie do chwili połączenia się składników. Masę serową przełożyć na maliny. Całość umieścić w lodówce (najlepiej na całą noc).
Polewa:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Tak otrzymaną, lekko przestudzoną polewą, polać gotowe ciasto. Smacznego 🙂