Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- 3-4 nieduże cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- duża cebula
- pół czerwonej papryki
- kilka dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
- świeża natka pietruszki
- starty żółty ser
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatnie środek. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez
praskę. Na oliwie podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodać paprykę i pieczarki. Smażyć
razem przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić razem przez 5-10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzić, po czym napełnić nim wydrążone cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia. Posypać starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (piekę cukinię na blasze od piekarnika, przykrytą folią aluminiową – na ostatnie 10 minut folię zdejmuję). Smacznego 🙂