Mus z białej czekolady z miętą i malinami
Przepis na mus zaczerpnęłam ze strony Lazy in the Kitchen.
Składniki (dwie duże porcje lub 3-4 mniejsze):
- 180 g białej czekolady dobrej jakości
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- garść świeżych liści mięty lub ew. kilka kropli nalewki miętowej
- 250 g malin
- ew. łyżka cukru pudru
- do dekoracji: kilka świeżych malin, starta gorzka czekolada, listki mięty
Wykonanie:
Maliny przełożyć do blendera. Dodać cukier puder. Zmiksować. Gotowy mus rozłożyć po równo na dno naczyń, w których będzie podawany deser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z roztopioną czekoladą (do czekolady dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać delikatnie, po czym dodać resztę). Na koniec wmieszać liście mięty, dokładnie zmiażdżone przy pomocy moździeża lub nalewkę miętową. Wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na maliny. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podanie udekorować świeżymi malinami, startą czekoladą i miętą. Smacznego 🙂