Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Za oknem pogoda bliższa jesiennej, niż letniej, wspomnienie urlopu tak odległe, że czasami, aż nie chce się wierzyć, że minął dopiero miesiąc.  Humor chwilowo fatalny… nie mam pomysłu jak go naprawić. Ale zaraz…w lodówce stoi otwarta puszka brzoskwiń, z tyłu za nią trochę sera..jest i ciasto francuskie. Będą ciastka! Ten dzień jednak nie będzie tak do końca beznadziejny :))

Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Agaty. Ciastka wyszły przepyszne.Mąż poprosił o częste powtórki. Jedno spojrzenie na nie od razu poprawia mi humor. Są takie radosne i optymistyczne. Małe słońca..

Jest to moja propozycja w ramach akcji “Morelkowo, brzoskwiniowo” prowadzonej przez Kabamaigę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 200 g twarogu na sernik (u mnie quark)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki

Wykonanie:

W misce wymieszać twaróg, jajko, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwinąć (pozostawiając je na pergaminie, w który był zawinięty) i  podzielić na 8 równych prostokątów. Brzegi
każdego prostokąta podwinąć, tworząc wyższy brzeg ciastka.  Na każdym kawałku ciasta rozsmarować masę
twarogową. Na wierzchu rozłożyć kawałki brzoskwiń. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut (do zarumienienia brzegów). Smacznego 🙂