Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Nie wiem jakim cudem nie ma na blogu jeszcze tego przepisu. Cukinię taką robię często, zwłaszcza latem. Jest smaczna, szybka i nietuzinkowa. Polecam 🙂

Składniki:

  • 3-4 nieduże cukinie
  • 300 g mięsa mielonego
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • świeża natka pietruszki
  • starty żółty ser
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatnie środek. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez
praskę. Na oliwie podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodać paprykę i pieczarki.  Smażyć
razem przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić razem przez 5-10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzić, po czym napełnić nim wydrążone cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia.  Posypać starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (piekę cukinię na blasze od piekarnika, przykrytą folią aluminiową – na ostatnie 10 minut folię zdejmuję). Smacznego 🙂

Faszerujemy 2014!