Kruche ciasto z jagodami i kokosową pianką

Typowe, letnie ciasto z owocami. Idealne do kawy, gdy pojawiają się goście. Ładnie wygląda, prosto się je przygotowuje i dobrze smakuje. Dla mnie może troszkę za mało słodkie, ale poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń. Przepis znalazłam tutaj, a oryginalnie pochodzi on stąd.

Składniki (blaszka 36×26 cm):


Spód:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 230 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Kokosowa pianka:

  • 5 białek
  • 100 g cukru + 2 łyżki
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 180 ml kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 300-400 g jagód

Wykonanie:

Spód:

Obie mąki posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do
pieczenia i wodę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie
nierówne części (1/3 i 2/3), zawinąć w folię. Większą część
ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w
zamrażalniku. Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki i ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.  Ponakłuwać widelcem i posypać kaszą manną. Następnie wyłożyć jagody.

Kokosowa pianka:

W garnku wymieszać cukier ze śmietaną.  Chwilę podgrzewać, po czym dodać wiórki kokosowe.  Mieszać całość do połączenia się składników (nie zagotować!).  Gotową masę odstawić do przestudzenia.  Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Do sztywnej piany dodawać po łyżce kokosowej masy, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę rozprowadzić równomiernie po jagodach. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto z
zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut
(do ładnego “zezłocenia” ciasta). Po ostudzeniu można posypać cukrem
pudrem. Smacznego 🙂