Rolada biszkoptowa z kremem malinowym i owocami

Moja pierwsza słodka rolada (bo z wytrawną miałam już do czynienia: rolada szpinakowa).  Jeszcze nie do końca taka jak bym chciała. Jeszcze nie zwinięta, tak jak powinna. Lekko koślawa. Ale moja 🙂 Zrobiona własnoręcznie. I jestem z niej dumna :))

Chęć zrobienia samodzielnie tego ciasta naszła mnie ostatnio u mojej teściowej, gdzie miałam okazję jeść naprawdę dobrą roladę z owocami. Wypytałam się o szczegóły, usłyszałam zapewnienia, że nie jest to trudne i postanowiłam spróbować swoich sił. Posiłkowałam się przepisem znalezionym u Kabamaigi. Krem zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj). Wyszło całkiem smacznie.Ciasto lekko mi pękło podczas końcowego zwijania, ale wydaje mi się, że powodem było zbyt długie pieczenie, przez co biszkopt nie był już tak elastyczny. Przetrzymałam go w piekarniku kilka minut dłużej, przez co był trochę przesuszony – nie powtarzajcie tego błędu 🙂 Mam nadzieję, że kolejne próby będą jeszcze lepsze 🙂

Składniki:

Biszkopt (standardowa blaszka z piekarnika – moja miała wymiary 30×40 cm):

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo: 1-2 garści świeżych owoców (u mnie maliny i borówki)

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce,
ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do
masy jajecznej wsypać przesiane obie mąki. Delikatnie wmieszać je szpatułką
do ciasta, by składniki się połączyły. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 12-14 minut w temperaturze 175 stopni.  Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.

Masa:

Maliny zmiksować z łyżką cukru pudru (ilość cukru można zwiększyć, jeśli ktoś lubi słodsze masy). Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie
podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie
zagotować! Lekko przestudzić. Wymieszać z musem malinowym. Zimną kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodać do niej serek mascarpone. Krótko wymieszać. Na koniec połączyć z
musem malinowym z żelatyną. Ostawić do lodówki do częściowego stężenia.

Gdy masa będzie bardziej zwarta, rozwinąć biszkopt i rozsmarować ją na nim równomiernie, zostawiając ok. 2 cm margines. Posypać owocami i ponownie delikatnie zwinąć -już bez ściereczki- roladę (można dodatkowo owinąć ją folią spożywczą).  Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Smacznego 🙂