Smoothie jaglany z morelami i borówkami
Jest to moja propozycja w ramach akcji “Morelkowo, brzoskwiniowo” prowadzonej przez Kabamaigę.
Składniki (dwie porcje):
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki ksylitolu (zastąpiłam cukrem; dałam ok. 4 łyżek)
- 3 morele
- 100 g borówek (lub jagód)
- odrobina ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać, przelać na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się
goryczki. Wypłukaną wrzucić do garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Gotować
około 15-20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia całej wody, od
czasu do czasu mieszając. Należy cały czas kontrolować ilość wody,
uważając, by kasza się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewać jej co
jakiś czas. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na kilka minut. Wystudzić. 3/4 porcji kaszy zmiksować z 3/4 porcji mleka, 2 łyżkami cukru, pokrojonymi morelami i ekstraktem waniliowym. Przelać do szklanki. Osobno zmiksować pozostałą część kaszy, mleka i cukru razem z borówkami. Wylać delikatnie na wierzch poprzedniej warstwy. Udekorować wg. uznania. Smacznego 🙂