Serowe usteczka z jabłkami

Ciastka, które przygotowuje się w przysłowiowe 15 minut. Zachwycają smakiem i oryginalnym wyglądem. Mięciutkie ciasto, słodko-kwaśne jabłka, aromatyczny cynamon. Idealne do popołudniowej kawy. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem, choć na drugi dzień również dobrze smakują.

Przepis na nie znalazłam u Kasi. Od siebie dodałam tylko odrobinę cynamonu, bo nie wyobrażam sobie jabłek bez tej aromatycznej przyprawy. Z połowy porcji uzyskałam 20 ciasteczek.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 5 jabłek średniej wielkości
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z sera, mąki, cukru pudru oraz masła zagnieść elastyczne ciasto, a następnie rozwałkować je tak jak na pierogi. Za pomocą szklanki wycinać z niego koła. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Każdy kawałek jabłka ułożyć na brzegu koła z ciasta i oprószyć cynamonem.

Następnie przykryć je drugą połową koła. Skleić po bokach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂