Kolorowe ciastka w piegi
Z chorą trzylatką w domu bywa chwilami ciężko, nie oszukujmy się. A kiedy nie można wychodzić z nią na powietrze, bywa jeszcze ciężej. Szukamy wtedy jakichś ciekawych zajęć w domu: malowanie, klocki, czytanie, bajki…to wszystko jest fajne, ale do czasu. “Upieczemy ciasteczka, co ty na to?” Okrzyk radości i uśmiech na twarzy pokazują dobitnie, że pomysł był trafiony 🙂 Małe rączki chętnie lepią z ciasta kulki, rozpłaszczają je, wbijają w nie kolorowe cukierki. Nie wszystko wychodzi idealnie, ale kto by się tym przejmował. Jest radość, jest zabawa…Najgorszy moment: czekanie, aż ciastka się upieką i będzie można je próbować :)) Lekko ciepłe są średnio miękkie, gdy wystygną, stają się kruche i chrupiące. Słodkie. Idealne dla małych kuchennych pomocników 🙂
Przepis znalazłam w książce “Pyszne 25” Anny Starmach.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajo
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g cukierków typu lentilki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść ciasto, po czym zawinąć je w przeźroczystą folię i włożyć na 5 minut do zamrażarki. Z ciasta formować małe kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kulkę lekko spłaszczyć i wcisnąć w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego 🙂
A to mój mały pomocnik: