Kompot śliwkowo-jabłkowy

Idealnie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni. Smaczny i chyba nieco zapomniany napój, bo rzadko kto tak naprawdę podaje teraz do obiadu kompoty. A szkoda… Ja staram się często je przygotowywać. Zawsze to trochę zdrowiej. Dzisiejsza propozycja zawiera śliwki i jabłka. Duet świetny i naprawdę udany 🙂 O tej porze roku koniecznie do wypróbowania.

Składniki:

  • kilkanaście śliwek
  • 3-4 jabłka
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Owoce dokładnie umyć. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ze śliwek wyjąć pestki. W garnku zagotować ok. 2l wody. Do wrzątku dodać cukier, a gdy się rozpuści dorzucić owoce. Gotować razem kilkanaście minut na średnim ogniu. Jeśli kompot jest za mało słodki, można dodać jeszcze cukru. Gotowy napój najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego 🙂

Śliwka - robaczywka!