Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Do pewnych smaków trzeba dojrzeć. Tak było u mnie z kurkami. Nigdy mnie do nich nie ciągnęło, nigdy ich sama nie przyrządzałam. Na słynne jajecznice na kurkach patrzałam obojętnie, nie wierząc w ich obłędny ponoć smak. Tak było do czasu, gdy po raz pierwszy spróbowałam kurek u mojej teściowej. Zasmakowały. Postanowiłam przyrządzić je sama. Z makaronem, bo tego nie można zepsuć. I faktycznie, nie zepsułam. Powiem więcej, wyszedł mi z tego naprawdę smaczny obiad 🙂 Gorąco polecam 🙂

Składniki:

  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 200-250 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • makaron

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić (ja wybrałam sposób znaleziony w internecie: zasypałam je solą i polałam wrzątkiem – piach i inne zanieczyszczenia opadły na dno). Większe grzyby przekroić na pół.  Cebulę posiekać. Podsmażyć ją na maśle. Następnie dodać kurki. Smażyć razem kilka minut, aż kurki puszczą sok. Dodać kremówkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dusić razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gorący sos wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Na talerzu posypać dodatkowo natką pietruszki. Smacznego 🙂