Schab w piwie i cebuli
Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Proste Gotowanie.
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 4-5 cebul
- 0,5 l piwa
- kilka suszonych grzybów
- łyżka masła
- opcjonalnie: łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć, posypać przyprawami i obsmażyć (bez rozbijania) z obu stron na oleju do lekkiego zrumienienia (3-4 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w plastry cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Razem ze schabem przełożyć ją do garnka. Na patelni, na której smażyliśmy schab i cebulę, rozpuścić łyżkę masła. Dodać piwo. Gdy lekko się zagrzeje, przelać je do garnka z mięsem. Dodać namoczone wcześniej suszone grzyby. Garnek przykryć i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem około godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, jeśli sos jest jeszcze zbyt rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozrobionej w kilku łyżkach wody. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą lub ziemniaczanym puree. Smacznego 🙂