Schab w piwie i cebuli

Fajny pomysł na nieco inne wykorzystanie schabu, bo przecież nie samymi kotletami człowiek żyje 😉 Mięso przygotowane wg tego przepisu jest nadzwyczajnie miękkie i bardzo smaczne. Całości dopełnia pyszny sos – z dużą ilością cebuli i piwa. Zagęszczony rozpadająca się cebulą – opcjonalnie można dodać też łyżkę mąki. To jedno z tych dań, które dużo lepiej smakują, niż wyglądają. Zasmakuje ono nie tylko mężczyznom, zapewniam Was.

Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Proste Gotowanie.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 4-5 cebul
  • 0,5 l piwa
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • opcjonalnie: łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, posypać przyprawami i obsmażyć (bez rozbijania) z obu stron na oleju do lekkiego zrumienienia (3-4 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w plastry cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Razem ze schabem przełożyć ją do garnka. Na patelni, na której smażyliśmy schab i cebulę, rozpuścić łyżkę masła. Dodać piwo. Gdy lekko się zagrzeje, przelać je do garnka z mięsem. Dodać namoczone wcześniej suszone grzyby. Garnek przykryć i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem około godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, jeśli sos jest jeszcze zbyt rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozrobionej w kilku łyżkach wody. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą lub ziemniaczanym puree. Smacznego 🙂

Tydzień z piwem w tle v. II