Scones
Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale były z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowałam się, że ich nie posiadam. Następna wersja będzie już z nimi 🙂
Składniki (ok. 12 bułeczek):
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru
- 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
- pół łyżeczki soli
- ewentualnie: 100 g rodzynków
Wykonanie:
Zimne masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je dość grubo – na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrą krawędzią. Gotowe scones ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przełożyć na kratkę. Podawać na ciepło lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego 🙂