Śniadaniowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami
Nie macie pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Dzisiejsza owsianka będzie na pewno dobrą propozycją. Myślę, że chętnie sięgną po nią zarówno dzieci spieszące się do szkoły, jak i ich rodzice. Jest pożywna, zdrowa, rozgrzewająca i smakuje naprawdę dobrze. Nietypowe jest to, że zamiast mleka używa się tu…soku jabłkowego. Pomysł taki znalazłam na blogu Wiedźmowe gotowanie. Ja zamieniłam suszone owoce na świeże, karmelizowane jabłka i dodałam trochę cynamonu. Poezja.
Składniki (1 nieduża porcja):
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- szklanka soku jabłkowego
- pół łyżeczki cynamonu
- duże jabłko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu + ew. 1-2 łyżeczki do dosłodzenia owsianki
- garść rodzynek
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym. Gotować przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W połowie gotowania dodać rodzynki, cynamon i ewentualnie miód.
Jabłko obrać, usunąć z niego gniazdo nasienne i pokroić je w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Poczekać, aż się rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru. Dodać masło i jabłka. Wymieszać. Następnie dodać miód. Całość smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Gotowe jabłka wyłożyć na owsiankę. Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego 🙂