Śniadaniowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Nie macie pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Dzisiejsza owsianka będzie na pewno dobrą propozycją. Myślę, że chętnie sięgną po nią zarówno dzieci spieszące się do szkoły, jak i ich rodzice. Jest pożywna, zdrowa, rozgrzewająca i smakuje naprawdę dobrze. Nietypowe jest to, że zamiast mleka używa się tu…soku jabłkowego. Pomysł taki znalazłam na blogu Wiedźmowe gotowanie. Ja zamieniłam suszone owoce na świeże, karmelizowane jabłka i dodałam trochę cynamonu. Poezja.

Składniki (1 nieduża porcja):

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka soku jabłkowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • duże jabłko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu + ew. 1-2 łyżeczki do dosłodzenia owsianki
  • garść rodzynek

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym. Gotować przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W połowie gotowania dodać rodzynki, cynamon i ewentualnie miód.

Jabłko obrać, usunąć z niego gniazdo nasienne i pokroić je w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Poczekać, aż się rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru. Dodać masło i jabłka. Wymieszać. Następnie dodać miód. Całość smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Gotowe jabłka wyłożyć na owsiankę. Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego 🙂