Zupa porowa z klopsikami

Przepis na tę zupę już widnieje na moim blogu, z tym że w wersji z szynką i serem żółtym. Dziś proponuję zamienić te dodatki na smaczne, malutkie klopsiki. Zupa dzięki temu nabrała nowego wyrazu i stała się jeszcze bardziej sycąca. Będzie idealnie nadawała się na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni 🙂

Składniki:

Klopsiki:

  • 300-400 g mięsa mielonego
  • sucha, mała kajzerka
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, odrobina suszonego tymianku lub majeranku

Zupa:

  • 3 duże pory (białe części)
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 10-15 dag serka topionego z szynką
  • sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, tymianek
  • masło do smażenia

Wykonanie:

Klopsiki:

Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Dobrze ją odcisnąć i dodać do
mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną na oliwie cebulę, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i
doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można
dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Z gotowej masy
formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Tak przygotowane klopsiki gotować przez 15-20 minut w bulionie. Gotowe, odłożyć na bok.

Zupa:

Białe części porów dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki.
Udusić je na maśle w dość dużym garnku. Dodać do nich obrane i pokrojone
w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Całość wymieszać i zalać gorącym
wywarem. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie
(około 20-30 minut). Po tym czasie część zupy (około połowy) przelać do
blendera, zmiksować na gładki krem i wlać z powrotem do zupy. W kolejnym
kroku dodać do niej serek topiony. Gotować na małym ogniu, cały czas
mieszając, do momentu, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku. Na końcu dodać wcześniej ugotowane klopsiki. Chwilę razem podgrzewać, by nie były zimne. Smacznego 🙂