Ciasto dyniowe z marcepanem i czekoladą
Pyszne jesienne ciasto z pomarańczową królową w roli głównej. Wilgotne, aromatyczne, miękkie. Słodki marcepan i czekolada są tutaj przysłowiową “kropką nad i”. Idealne do popołudniowej kawy. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Przepis znalazłam u Liski. Od siebie dodałam tylko czekoladowe groszki.
Jest to moja pierwsza propozycja w ramach “Festiwalu Dyni” prowadzonego jak co roku przez Beę.
Składniki (keksówka o wymiarach ok. 25×12):
- 250 g mąki pszennej
- 350 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
- 2 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 100 ml stopionego masła
- 80 ml mleka
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g masy marcepanowej, pokrojonej w kostkę (dałam 100 g masy startej na tarce o dużych oczkach)
- 50 g czekoladowych groszków (to mój dodatek)
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę oraz sól. W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem na kogel-mogel. Powoli dodawać na przemian stopione masło i mleko oraz wymieszane sypkie produkty. Dodać puree z dyni. Kiedy masa będzie gładka, wmieszać do niej marcepan oraz czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 🙂