Dyniowo-bananowe pancakes z dyniowym sosem korzennym

Połączenie banana z dynią okazało się całkiem smaczne. Placki wyszły wilgotne i miękkie. Szybko zniknęły, głównie dzięki trzyletniej amatorce takich potraw.  Dla mnie były po prostu jeszcze jednymi udanymi plackami i pewnie szybko uleciałyby z mojej pamięci, gdyby nie przepyszny dyniowy sos, który nadawał im nowej jakości. Pachnący korzeniami, słodki, intensywny w smaku..naprawdę warty wypróbowania. Świetnie spisał się także jako dodatek do ciepłych, chrupiących grzanek. Polecam.
Przepis na sos i placki inspirowany stroną.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach “Festiwalu Dyni” prowadzonego przez Beę.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka lub maślanki
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • pół szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu

Sos:

  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • pół szklanki syropu klonowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika (w oryginale przyprawa do dań z dynią)

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać ze sobą sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek od pieczenia, sodę i cynamon. W drugim połączyć składniki
mokre: roztrzepane jajka, mleko i miód oraz puree z dyni i rozgniecione za pomocą widelca banany. Zawartość  obu naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto powinno być
dość gęste. Placki smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu) z
obu stron na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sos, podgrzewając ze sobą przez kilka minut wszystkie jego składniki, co jakiś czas mieszając. Gorącym sosem polać gotowe placki. Smacznego 🙂