Gorąca dyniowa czekolada

Dzisiejszy wpis to moja ostatnia już propozycja w ramach “Festiwalu Dyni” prowadzonego przez Beę. Pożegnanie z dynią będzie słodkie. Ba, nawet baaardzo słodkie 🙂 Gorąca biała czekolada z dodatkiem dyni i przypraw korzennych, uwieńczona bitą śmietaną. Świetnie rozgrzewa, pięknie pachnie, fajnie smakuje i niestety ma pewnie z  milion pięćset kalorii. Ale co tam..od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie małe szaleństwo, prawda? 🙂

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka kakao (zamieniłam na cynamon)

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki. Dodać ją do ciepłego mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu. Dodać dyniowe puree, przyprawy i ekstrakt. Całość podgrzewać jeszcze przez  chwilę, aby przeszła aromatami, a następnie napój przecedzić i rozlać do szklanek. Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao lub cynamonem. Podawać natychmiast. Smacznego 🙂