Kilimandżaro

To ciasto miało ogromnego pecha. Zrobiłam je na urodziny mojej córki, razem z tortem, pavlovą z owocami oraz sernikiem tiramisu. I niestety, przy tych smakowitościach, zginęło ono w tłumie. Było najmniej zachęcającą propozycją i mało kto skusił się na jego spróbowanie. Rozdałam większość gościom do domu i w sumie nawet nie wiem, czy im smakowało. Ja mogę stwierdzić, że było całkiem dobre. Obawiałam się, że krem będzie zbyt maślany, ale nie był. Warstwa jabłek długo mi tężała – myślałam, że już nic z tego nie wyjdzie. Na szczęście jednak się udało 🙂 Muszę zrobić je po raz kolejny i na spokojnie ocenić jego walory 😉
Przepis znalazłam u Kabamaigi, a oryginalnie pochodzi on z jednej z książek siostry Anastazji.


Składniki: (forma 36×26 cm):

Ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 jasne galaretki(np. cytrynowe)
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła (dałam 200g)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Ciasto:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.  Żółtka wymieszać z olejem i powoli dodawać do białek,  nie przerywając ubijania. Następnie wsypać przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać,  dodając łyżkę wody.  Przelać do przygotowanej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 25 minut. Gotowy biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć je  na tarce o grubych oczkach. Dusić razem z masłem na małym ogniu przez kilka minut. Do ciepłych jabłek dodać galaretki (proszek) i bardzo dokładnie wymieszać.  Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą.  Odstawić, aż masa delikatnie stężeje.

Masa budyniowa:

Obie mąki i żółtka wymieszać ze sobą w szklance mleka.  Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy zawrze, dodać do niego wymieszane składniki. Gotować, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudzić, przykrywając folią
spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony
budyń, cały czas ucierając.

Złożenie ciasta:

Na dolny blat biszkoptu wyłożyć masę jabłkową. Na jej wierzchu delikatnie rozprowadzić masę budyniową. Całość przykryć drugim biszkoptowym blatem. Polać po wierzchu polewą przygotowaną z podanych składników, rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂