Kilimandżaro
Przepis znalazłam u Kabamaigi, a oryginalnie pochodzi on z jednej z książek siostry Anastazji.
Składniki: (forma 36×26 cm):
Ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 jasne galaretki(np. cytrynowe)
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła (dałam 200g)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół łyżki masła
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Żółtka wymieszać z olejem i powoli dodawać do białek, nie przerywając ubijania. Następnie wsypać przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 25 minut. Gotowy biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dusić razem z masłem na małym ogniu przez kilka minut. Do ciepłych jabłek dodać galaretki (proszek) i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje.
Masa budyniowa:
Obie mąki i żółtka wymieszać ze sobą w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy zawrze, dodać do niego wymieszane składniki. Gotować, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudzić, przykrywając folią
spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony
budyń, cały czas ucierając.
Złożenie ciasta:
Na dolny blat biszkoptu wyłożyć masę jabłkową. Na jej wierzchu delikatnie rozprowadzić masę budyniową. Całość przykryć drugim biszkoptowym blatem. Polać po wierzchu polewą przygotowaną z podanych składników, rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂