Pieczone gruszki z ricottą i migdałami – idealny jesienny deser

Pyszny deser, na który przepis znalazłam na stronie Zajadam.pl. Miękkie, słodkie i soczyste gruszki, delikatna ricotta i chrupiące płatki migdałów. Do tego wszystkiego miód i zniewalająco pachnący cynamon. Czy do szczęścia trzeba czegoś więcej? 🙂

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 duże łyżki sera ricotta
  • 4 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • sok z cytryny

Wykonanie: 

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć z nich gniazda nasienne. Miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdy otwór w gruszce napełnić ricottą. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie owoce posypać płatkami migdałowymi i zapiekać kolejne 5-10 minut. Smacznego 🙂