Sałatka z brokułem, fetą i migdałami

Pyszna klasyka. Nie wiem dlaczego nie ma jej jeszcze na moim blogu. Brokuły, feta, prażone migdały i sos czosnkowy. Minimum składników – maksimum smaku. Zamiast migdałów można dodać prażone ziarna słonecznika – też będzie pysznie. Zdecydowanie polecam.

Sałatka zgodna z Montignaciem (danie tłuszczowe).

Składniki:

  • świeży brokuł
  • ser feta
  • 1-2 garści płatków migdałowych

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odcedzić i przelać je zimną wodą. Połączyć z serem feta pokrojonym w kostkę i podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim gotową sałatkę. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂