Sałatka z brokułem, fetą i migdałami
Pyszna klasyka. Nie wiem dlaczego nie ma jej jeszcze na moim blogu. Brokuły, feta, prażone migdały i sos czosnkowy. Minimum składników – maksimum smaku. Zamiast migdałów można dodać prażone ziarna słonecznika – też będzie pysznie. Zdecydowanie polecam.
Sałatka zgodna z Montignaciem (danie tłuszczowe).
Składniki:
- świeży brokuł
- ser feta
- 1-2 garści płatków migdałowych
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odcedzić i przelać je zimną wodą. Połączyć z serem feta pokrojonym w kostkę i podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim gotową sałatkę. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂