Sałatka z cukinii, papryki i cebuli z kurkumą
Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej teściowej. Jest naprawdę bardzo smaczna – wszyscy się nią zajadamy. Zimą będzie idealnym dodatkiem do obiadu 🙂
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 2-3 świeże papryki
- 4-5 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gorczycy
Zalewa:
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 płaski łyżeczki soli
- 1 opakowanie kurkumy
Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyć. Jeśli mają dużo pestek, usunąć je. Resztę pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę, cebulę – w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać posiekany czosnek i gorczycę. Składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować. Gorącym płynem zalać pokrojone warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień gotową sałatką napełnić słoiki. Zalać ją sokiem, który się wytworzył, podczas stania. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 10 minut. Smacznego 🙂