Tarta z dynią, ricottą i figami
Pyszna tarta, która powstała z…resztek w lodówce 😉 Znalazłam tam trochę ricotty, trochę quarku, resztę puree z dyni…wśród owoców leżały świeże figi. Pokombinowałam i muszę przyznać, że efekt był naprawdę świetny. Chrupiące, kruche ciasto, z lekkim korzennym posmakiem, delikatny kremowy środek i słodkie figi. Świetne połączenie 🙂 Zdjęcia może tego nie oddają, ale tarta jest naprawdę godna polecenia 🙂
Jest to moja kolejna propozycja w ramach “Festiwalu Dyni” prowadzonego przez Beę.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- łyżeczka przyprawy do piernika
Nadzienie:
- 150g sera ricotta
- 100g quarku lub innego twarogu sernikowego
- pół szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2-3 świeże figi
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Gotowe ciasto uformować w
kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty,
spód nakłuć widelcem. Następnie na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z
obciążeniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdjąć
papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, już bez obciążenia.
Wystudzić.
Nadzienie:
Ricottę zmiksować krótko z quarkiem, cukrem pudrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę i cynamon oraz dyniowe puree. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry świeże figi. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego 🙂