Tarta z dynią, ricottą i figami

Pyszna tarta, która powstała z…resztek w lodówce 😉 Znalazłam tam trochę ricotty, trochę quarku, resztę puree z dyni…wśród owoców leżały świeże figi. Pokombinowałam i muszę przyznać, że efekt był naprawdę świetny. Chrupiące, kruche ciasto, z lekkim korzennym posmakiem, delikatny kremowy środek i słodkie figi. Świetne połączenie 🙂 Zdjęcia może tego nie oddają, ale tarta jest naprawdę godna polecenia 🙂

Jest to moja kolejna propozycja w ramach “Festiwalu Dyni” prowadzonego przez Beę.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • 150g sera ricotta
  • 100g quarku lub innego twarogu sernikowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 świeże figi

Wykonanie:

Ciasto:

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść.  Gotowe ciasto uformować w
kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty,
spód nakłuć widelcem. Następnie na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z
obciążeniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdjąć
papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, już bez obciążenia.
Wystudzić.

Nadzienie:

Ricottę zmiksować krótko z quarkiem, cukrem pudrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę i cynamon oraz dyniowe puree. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry świeże figi. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego 🙂