Faszerowana papryka zapiekana z mozzarellą
Na moim blogu możecie już znaleźć jedną wersją faszerowanej papryki. Dzisiejsza propozycja jest nieco inna. Smaczny farsz z brązowego ryżu i mięsa mielonego, z dodatkiem czerwonej fasoli i dużej ilości posiekanej natki ukrywa się pod plastrem roztopionej mozzarelli. Naprawdę fajny pomysł na obiad.
Składniki:
- 4-5 czerwonych papryk
- 1 torebka brązowego ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- kulka sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka mielonego chilii
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Umyte papryki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż skóra zacznie robić się czarna. Następnie gorące papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zamknąć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasienne. Przekroić je na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso mielone. Doprawić je solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem i chilli. Podsmażone i przestudzone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, fasolą oraz posiekaną natką pietruszki. Przygotowanym farszem napełnić połówki papryki. Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut. Smacznego 🙂