Tarta krówkowa z orzechami – boska :)
Inspirowałam się tym przepisem.
Jest to moja propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.
Spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 300 g krówek
- 4-6 łyżek mleka
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 200 g prażonych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Spód:
kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty,
spód nakłuć widelcem. Następnie na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z
obciążeniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdjąć
papier do pieczenia i piec kolejne 15-20 minut, już bez obciążenia.
Wystudzić.
Nadzienie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2/3 krówek drobno pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i podgrzać całość w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się cukierków. Powstałą masę ostudzić. Jogurt grecki wymieszać z rozbełtanymi jajkami oraz przesianą mąką. Dodać do nich rozpuszczone krówki i wymieszać do połączenia się składników. Do gotowej masy dodać połowę orzechów oraz pozostałe krówki, posiekane na małe kawałki. Wymieszać. Gotową masą wypełnić upieczony wcześniej czekoladowy spód. Na wierzchu posypać pozostałymi orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego 🙂